diumenge, 22 de gener del 2017

Faves a l'estil BEN MACO

Cap de setmana de pluja, que benvinguda sigui.

Cal no obstant aprofitar el temps i en bona companyia cuinar és un plaer.
Després d'un intens debat han guanyat faves amb olla exprés.

Ingredients


1- Paquet de verdura per fer el brou
2- 800 g de faves congelades
3- 1 Botifarra negra
4- 1 os de pernil
5- Pernil cura
6- Cansalada virada
7- 4 cebes
8- 7 alls tendres
9- 2 dents d'all
10- 1 vas de brandi
11- 3 fulla de llaurer 
12- 4 claus
13- Oli d'oliva
14- Xocolata negra


Preparació


1- Fem el brou de verdures
2- A l'olla exprés posem oli d'oliva, i rossegem la cansalada virada i el pernil curat, que prèviament haurem tallat a daus.
3- Retirem la carn, i en el mateix oli, rossegem els alls tendres, seguidament hi afegim la ceba i els alls.
4- Una vegada rossejats, hi aboquem el vas de brandi.
5- Evaporat l'alcohol, hi posem una mica de tomàquet triturat (2 cullerades)
6- Tot seguit, ja hi podem posar les faves, que es rossegin una mica amb el sofregit.
7- Hi afegim el llaurer i els Claus.
8- Hi anem afegint el pernil i la cansalada.
9- Hi posem dues preses de xocolata negra.
10- Afegim la botifarra negra en trossets d'un dit.
11- Passats uns minuts hi afegim una mica de caldo, que vagi fent el xup xup.
12- Uns minuts més tard ho cobrim amb aigua.
13- Tapem l'olla.
14- Deixar coure uns quinze minuts des del moment que es dispari la vàlvula.
15- Obrim l'olla i comprovem que la pell és tendre. Si no caldrà tornar-hi
16- En el nostre cas, passats uns vint minuts ja eren cuites, vàrem obrir l'olla, i vàrem deixar les faves fer el xup xup una estona més.


El resultat:









Atès que en varen sobrar, hem distribuït les faves en recipients per congelar-les.

diumenge, 15 de gener del 2017

Canelons i Mataró de nit.


Un dissabte fent canelons pot ser divertit amb la inspiració adequada.
Doncs som-hi.

Ingredients:


-        30 canelons
-        1 quilo de gall d’indi
-        Espinacs
-        Panses
-        Pinyons
-        Ceba
-        Tomàquet
-        All
-        Vi blanc
-        Oli
-        Sal
-        farina
-        Nou moscada.

 Pas primer: el sofregit.


-        Posar l’all i la ceba a rossejar. Una vegada rosset, s’hi tira vi blanc. Una vegada evaporat, i tirem el tomàquet triturat. Una vegada veiem que ja està fet, tanquem el foc.
-        Repartim el sofregit per dos mescles.

Pas segon: canelons d’espinacs.


-        Fregim els espinacs, una vegada cuit, s’hi posen els pinyons, prèviament torrats, i les panses. Es barreja bé. La barreja la coem  una mica més amb la meitat del sofregit abans cuinat. Ja tenim la pasta a punt per embolicar els canelons.

Pas tercer: canelons de gall d’indi


-        Fem el gall d’indi  a la planxa. Una vega cuit, el triturem. El barregem amb l’altra meitat del sofregit, i ho barregem bé.

Pas quart: coure les planxes de caneló.


-        Fem escalfar aigua calenta, i quan arrenca el bull  hi posem les planxes de pasta de caneló. Uns sis minuts. Tenim un recipient amb aigua freda. Una vegada han passat els 6 minuts de cocció, passem les planxes de caneló a l’aigua freda. Una vegada escorregudes, les estirem ben posades damunt una drap que no tingui pèl.

Pas cinquè : enrotllar els canelons


-        Posem més o menys a la meitat de cada planxa una mica de la pasta de gal d’indi  o d’espinacs i enrotllem els canelons.
-        Els dipositem en una plata.

Nosaltres els volíem congelar, i els hem posat en plates d’alumini que poden anar al microones.

Pas sisè: Beixamel



-        En un potet hi posem oli d’oliva, el fem escalfar. Tirem una mica de farina, l’anem desfent, i quan ja sigui una mica cuita, hi anem tirant llet per tal que es vagi desfent. La llet s’hi tira de mica en mica, per evitar grumolls. Quan veiem que espesseix n’hi tirem una mica més fins que veiem que la consistència ens agrada. Al final, una mica de nous moscada. Mai deixa de remenar.

Pas setè: Forn


-        Els canelons que ens hem reservat per dinar, els posem en un recipient apte pel forn, hi posem 8 canelons, per damunt hi posem la beixamel, i desprès una mica de formatge ratlat, i al forn s’ha dit.
-         




    Després ben cuinats i menjats,  a Mataró s’ha dit.



      No coneixia Mataró. Em sembla una ciutat encantadora. Petita però amb tots els serveis, i gairebé totes les botigues que hi ha a tot arreu. Estació de tren. Prou bonica. I amb un centre històric impressionat. Fins i tot tenen restes de banys romans. Heus aquí algunes imatges.












d

diumenge, 8 de gener del 2017

Reis a Mataró.


Bona setmana de Reis. 

Com sempre el millor el mar, que vagi a on vaig he decidit que m'ha d'acompanyar.


No coneixia Mataró, em falta molta Catalunya per conèixer, i és realment inspirador. El mar inspira la llibertat que no ens donem. Viure el moment. I aquí n'hi han uns quants. 










dimarts, 3 de gener del 2017

Bon any amb ulls de nena: ARGENTONA

Els començaments sempre són difícils.

Reinventar-se, tornar a començar. Però això ens dóna la possibilitat d'examinar si tot allò que fèiem, ho fèiem per què ho volíem o potser per què les circumstàncies ens hi empenyien.

En aquest nou començament només vull fer allò que realment em surti del cor.

De moment passeig per Argentona. Els seus càntirs i les seves cases gaudinianes. 

Esplèndid el seu cel. I em sorprèn novament que vagi allà on vagi hi hagi sempre un record als meus orígens. Un carrer dedicat a Lladó també a Argentona.




















Per últim unes paraules sàvies i encertades.





dissabte, 24 de desembre del 2016

dilluns, 19 de desembre del 2016

Amb nous ulls: Barcelona.

Cada lloc que es visita pot ser marevellós. Depèn dels ulls del que mira.

Barcelona, fantástica sempre, i també amb el fred de Nadal.

Cada racó és esplèndid, des de la catedral, al carrer Pi, la Plaça Reial, El Raval.


Llocs on he passat milers vegades i no m’havia adonat que hi havia un carrer en honor al meu poble. 




Senyals d'un temps de dolor








Visitar Barcelona aquest diumenge, ha suposat fer 33738 passes. 




diumenge, 11 de desembre del 2016

Qué maco...!

Avui LLançà. Fins i tot els gats pensen que el més bonic que hi ha és l’Empordà.
El mar i la mar. Pedra i aigua. Sons de llibertat, i de tornar a casa. El mar.




I elles saben que en Mario tenia raó: 

Cuando uno se enamora las cuadrillas
del tiempo hacen escala en el olvido
la desdicha se llena de milagros
el miedo se convierte en osadía
y la muerte no sale de su cueva
enamorarse es un presagio gratis
una ventana abierta al árbol nuevo
una proeza de los sentimientos
una bonanza casi insoportable
y un ejercicio contra el infortunio
por el contrario desenamorarse
es ver el cuerpo como es y no
como la otra mirada lo inventaba
es regresar más pobre al viejo enigma
y dar con la tristeza en el espejo.




diumenge, 4 de desembre del 2016

El mar, punt de partida i de tornada


He recuperat el mar, la mar.
He recuperat l’Alt Empordà. Què hi ha més bonic. La millor terra.
Un dia de pluja al costat del mar. Vells records, vells records que compartits encara són millors.

Què més bonic que tornar a la casella de sortida, si aquesta és prop del mar. Sempre el mar. 


dijous, 24 de novembre del 2016

Un bon llibre

Aquest dilluns vaig assistir a la presentació del llibre "Gervasius". Gran llibre i em sembla un bon regal per aquest Nadal, per tots aquells que els hi agradi la novel·la històrica. L'autor, Josep Brugada.
Aquest llibre em fa sentir novament el plaer de tornar a llegir en llegua catalana. El català brolla novament per totes i cadascuna de les planes d'aquest llibre. A banda de la història que s'hi rel·lata sento novament el plaer d'estimar la nostra llengua.






dissabte, 29 d’octubre del 2016

És el silenci una resposta?

El silenci és eloqüent. És feridor. Quan es busquen respostes i el que trobes és silenci: El silenci és la resposta. . Quan les preguntes no troben resposta, només cal intuir menyspreu. I potser el silenci és millor. No obstant de sobte: la lluna, té llum. No m’hi havia fixat. I de sobte un soroll. D’algú que no esperaves. Esperança. 



dilluns, 17 d’octubre del 2016

Dia 17 d'octubre

Fa temps que corro. Però a partir d'avui intentaré millorar les meves marques personals, ben escasses per cert. Potser ho faig com incentiu. Les d'avui són:


diumenge, 16 d’octubre del 2016

Duolingo


Avui he acabat per segona vegada l'arbre de Duolingo.
Em dóna un 50% de fluïdesa. Serà veritat?













divendres, 14 d’octubre del 2016

No em rendeixo, Mario

Deixar enrera el que ha sigut, no és fácil, i no és fácil deixar enrera el que podía haver sigut, o volia que fós.

Sense la convicció que hi ha sol darrera els núvols, que els núvols no amaguen el cel, només als ulls, però el cel hi és, i  també aspiració d’un nou inici.

No és fácil. Però cal intentar-ho.


dimarts, 11 d’octubre del 2016

NO TE RINDAS, Mario Benedetti



No te rindas, aun estas a tiempo
de alcanzar y comenzar de nuevo,
aceptar tus sombras, enterrar tus miedos,
liberar el lastre, retomar el vuelo.
No te rindas que la vida es eso,
continuar el viaje,
perseguir tus sueños,
destrabar el tiempo,
correr los escombros y destapar el cielo.
No te rindas, por favor no cedas,
aunque el frio queme,
aunque el miedo muerda,
aunque el sol se esconda y se calle el viento,
aun hay fuego en tu alma,
aun hay vida en tus sueños,
porque la vida es tuya y tuyo tambien el deseo,
porque lo has querido y porque te quiero.
Porque existe el vino y el amor, es cierto,
porque no hay heridas que no cure el tiempo,
abrir las puertas quitar los cerrojos,
abandonar las murallas que te protegieron.
Vivir la vida y aceptar el reto,
recuperar la risa, ensayar el canto,
bajar la guardia y extender las manos,
desplegar las alas e intentar de nuevo,
celebrar la vida y retomar los cielos,
No te rindas por favor no cedas,
aunque el frio queme,
aunque el miedo muerda,
aunque el sol se ponga y se calle el viento,
aun hay fuego en tu alma,
aun hay vida en tus sueños,
porque cada dia es un comienzo,
porque esta es la hora y el mejor momento,
porque no estas sola,
porque yo te quiero.


dilluns, 10 d’octubre del 2016

Nova etapa

Inicio una nova etapa.

No sé exacatament on vaig o què fer. El que si sé és que vull iniciar una nova etapa.
El que si sé és que on sóc i qui sóc no m'agrada.
El que si sé és que vull ser diferent.
El que vull ser està per veure, però no vull ser la imatge de ningú, no vull ser en un pou, no vull ser a qui sempre dónen els cops i no precisament, extranys o enemics, sinó aquells que et pensaves que t'estimaven, i per qui volies fer-ho tot.
I fer-ho tot per algú, no és el que vull fer. I vull fer per mi mateixa.
No vull viure la vida de ningú, vull viure la meva.
Avui inicio una nova etapa, perquè la darrera ha acabat, i no bé, sinó malament.

No sé en què vull convertir aquest blog, però sempre m'ha agradat escriure.
Escriure sobre sentiments, perquè no tens ningú que els escolti, i potser llençar-los a l'aire és la millor manera de fer nét.
O millor al vent!
Visca la tramontana.

diumenge, 30 de juny del 2013

Puig de l'Àguila



ROSES - PIC DE L'ALIGA - ROSES




Des de Roses, i a Roses.
Si voleu veure Roses des d'un Puig, a l'Àliga heu d'anar.
Ës una ruta fàcil. Per beginners.
El dia era magnífic, amb la tramuntana present gairebé tota l'estona. 30 km/h.
Però s'agraeix, fa la pujada més fàcil, i apreta en la baixada.

Hem triat pujar pel lloc fàcil i baixar pel difícil.




El JR, deia que era millor fer-ho a l'inrevés.
Però com que sóc beginner he triat jo.

Molt fàcil i divertida, I amb les impressionants vistes de Roses.
Cura amb la baixadeta, pedres soltes i rellisca...




diumenge, 9 de juny del 2013

Will/going to

1-    El will future se usa cuando se predice algo

  • The weater will be very mixed (hará un tiempo variado)
  • You will have a happy life (tendrá una vida feliz)
  • That party won’t win the next election. (ese partido no ganará las siguientes elecciones)

La mayoría de las veces la forma negativa de will not se contrae en won’t

    La fomación del futuro con will

El futuro con will se contruye mediante el verbo auxiliar will o su forma agreviada ‘ll más un infinitivo. El verbo en infinitivo no lleva el to

  • It will rain tomorron in the south
  • I will always love you
2-    También se usa el will future para expresar decisiones espontáneas

  • I will have a beer
  • I will take this shirt

3-    Y para ofrecer o prometer algo

  • I will help you later on
  • I will  pick you up in the morning




Going to

Going to se usa cuando se sabe con seguridad que algo va ocurrir pronto

  • I think it’s going to rain (creo que va a llover)
  • The Christmas tree’s is going to fall over (el árbol de Navidad se va a caer)

La forma negativo de going to se usa cuando alguien se niega a hacer algo

  • She’s not going to go out this evening (Ella no va a salir esta noche)
  • I’m not going to help you with the washing up (No te voy a ayudar a fregar los platos)
Going to vs. will

  • El will future se usa para expresar predicciones, ofertas, promesas y decisiones espontáneas.
  • El  going to se usa para expresar planes, intenciones y pronósticos seguros

I think we will win the match tomorrow
We’ve just scoren another goal! We’re going to win.

  • A menudo, ambas formas son posibles, no obstante cuentan con una pequeña difrencia.

  • Con going to se está  completamentee seguro de que va a pasar algo porque hay señales claras.
  • Con will sólo se cree que algo pasará.

Cuixes de pollastre amb gambes

INGREDIENTS 1 l de fumet de peix (parts no utilitzades anteriorment de rap i lluç, carabassó, api i porro. 6 cuixes de...